Kinderpodologie

Kinderpodologie

De registerpodoloog is in staat de juiste behandeling te bepalen voor vrijwel elke voet- en houdingsklacht voor volwassenen en kinderen in het dagelijks leven en de sport in het algemeen.

Voetklachten bij kinderen

Meestal hebben jonge kinderen geen last van hun voeten. Het is normaal dat jonge kinderen tussen de 4 en 8 jaar naar binnen kantelen met hun voeten. Dat geeft stabiliteit. Vaak zijn het de ouders die zich zorgen maken over bijvoorbeeld de stand van de voeten, de tenen of het looppatroon. Veel van deze gevallen behoren tot het normale groeiproces en dat is vaak een geruststellende gedachte.

Natuurlijk zijn er wel gevallen waarbij ingrijpen toch verstandiger is. Dit is bijvoorbeeld het geval als een kind pijn of zere vermoeide voeten heeft na een dag lopen, veel struikelt of valt, of als het kind niet graag loopt, rent of speelt.

Kinderpodologie
Kinderpodologie

Standsafwijking van de voet

Vaak zijn deze klachten relatief eenvoudig te verhelpen met behulp van een therapie in de vorm van oefeningen en kuipzool . Goede schoenen is natuurlijk wel heel belangrijk (dit geldt trouwens niet alleen voor kinderen). Het beste is om naar een schoenenspeciaalzaak te gaan waar daadwerkelijk de voetmaat (zowel de lengte als de breedte) van de voeten opgemeten wordt.

Syndroom van Down

Door hyperlaxiteit en hypotonie komen standsafwijkingen vaker voor. Er is mogelijk meer kans op blijvende afwijkingen met een nadelige invloed op (de ontwikkeling van) het looppatroon.

Kinderen met het syndroom van Down hebben een zekere mate van hypermobiliteit, dus een te grote beweeglijkheid, waardoor de voeten valgiseren (naar binnen kantelen) en daardoor een instabiel gangbeeld ontstaat. Bovendien kost het de spieren meer kracht om de afwikkeling voorwaarts te doen plaatsvinden. Als het kind nog erg jong is, maar wel een afwijkend looppatroon heeft kan er een wig onder het standaard voetbed gemaakt worden.

Shever Shins

Sever Shins zijn hielpijnklachten bij kinderen van 8 tot 14 jaar. Het komt steeds meer in onze praktijk voor dat er sportende kinderen in deze leeftijdscategorie met forse hielpijnklachten komen. Uit onderzoek is gebleken dat de grootste groep bestaat uit jongens van 9 tot 12 jaar. Voetbal, hockey en korfbal zijn de sporten waar Morbus Sever Shins het meeste voorkomt.

Er is dan een irritatie bij de groeischijf ontstaan. Dit is met echografie goed in beeld te brengen. Het advies is om niet door te sporten bij heftige pijn. Daarnaast kan een goed schoenadvies en een stabiliserende dempende zool veel verlichting geven. Het is vooral belangrijk om geen platte schoenen of slippers te dragen. Dat geeft veel trekkracht op de aanhechting van de pezen rondom de groeischijf.

Tenenlopers

Het komt voor dat kinderen niet op hun hielen staan en voortdurend op hun tenen lopen.

Bij een normaal looppatroon land je op de buitenzijde van de hiel daarna verplaatst het lichaamsgewicht naar voren (bal van de voet) en wikkelt af over de grote teen waarbij de hiel weer van de grond af komt.

Het is normaal dat kinderen van rond de 2 jaar op de tenen lopen. Vanaf 2 jaar  kan het voorkomen door verschillende oorzaken:

  • Gewoonte (zonder oorzaak).
  • Hoge spierspanning ADHD Autisme.
  • Beenlengteverschil.
  • Spierziekten.
  • Neurologische oorzaak.

Klachten in enkel en kniegewricht pijn in de  kuit  en verminderde balans kunnen ontstaan door op de tenen te lopen.

De huisarts kan onderzoeken of er afwijkingen zijn  in de spieren, gewrichten en de houding. Zo ja dan is er verder onderzoek nodig.

Wanneer er geen ernstige afwijkingen zijn geconstateerd en het tenenlopen een gewoonte blijkt te zijn   dan kan er met kinderfysiotherapie, nachtspalken en  steunzolen (met goed schoenadvies) gestart worden.

Platvoeten bij kinderen

Een platvoet is een voet waarbij er geen voetholte in het midden van de voet meer aanwezig is De voet staat in zijn geheel op de grond en kantelt soms ook naar binnen. Vaak is er een erfelijke factor aanwezig.

De zolen van de schoenen slijten dan ook  aan de binnenzijde wanneer de voeten ook naar binnen kantelen.

Het is normaal dat kinderen op jonge leeftijd platvoeten hebben. Een afspraak bij de registerpodoloog is alleen nodig bij klachten. Dit is bijvoorbeeld het geval als een kind pijn of zere vermoeide voeten heeft na een dag lopen, veel struikelt of valt, of als het kind niet graag loopt, rent of speelt.

Er zijn twee soorten platvoeten:

  • Stugge platvoet.
  • Soepele platvoet.

Bij een soepele platvoet wordt de holte in de voet zichtbaar als het kind op de tenen gaat staan echter bij een stugge platvoet blijft de voet plat en ontstaat er geen holte.

Behandelmogelijkheden:

  • Oefeningen.
  • Goed passende schoen voldoende lengte en breedte stevig rondom de hiel (minder naar binnen kantelen) en buigzaam in de voorvoet met een uitneembaar voetbed.
  • Steunzolen.
  • Fysiotherapie

Wanneer er vergroeiingen gaan ontstaan is een afspraak bij een kinderorthopeed geadviseerd.

Maak een afspraak

U kunt via ons online afsprakensysteem zelf een afspraak plannen in onze agenda.