Sportpodologie

Podocentrum Alblasserwaard voorkomt of behandelt klachten die ontstaan door sporten. Met kennis van voeten, van de belasting van de voet bij sport en van sportschoenen kunnen wij advies over sportschoeisel geven.

Voor wie is sportpodologie?

Podocentrum Alblasserwaard behandelt sporters met klachten aan het bewegingsapparaat. Het bewegingsapparaat bestaat uit gewrichten, pezen, en spieren. Door overbelasting kunnen daardoor klachten ontstaan.

Onderstaand vind u een overzicht van veel voorkomende klachten bij sporters:

Achillespeesklachten (pijn aan de achterzijde van de hiel)

Kenmerken

Typische verschijnselen bij achillespeesklachten zijn pijn bij de eerste passen uit bed en na bijvoorbeeld het wandelen of sporten. Vaak is de pijn tijdens beweging minder of zelfs over, maar wordt dit na de beweging weer erger.

Een pees raakt tijdens de beweging meer doorbloed en daardoor worden de klachten minder. Mensen zeggen vaak de pijn eruit te lopen. Dit is een verkeerde gedachte. Een peesklacht heeft vier stadia, waarvan men in het laatste stadium continu pijn heeft. Ook kan er een slijmbeursontsteking tussen het hielbeen en de pees zitten. Door middel van de echografie kunnen we dit onderscheiden.

Oorzaken

De klacht kan ontstaan door overbelasting, overpronatie (het naar binnenkantelen van de voet tijdens de afwikkeling) en bij sporten verminderde demping in de schoenen. Aanpassing van het trainingschema of onbelast sporten (bijvoorbeeld fietsen) is vaak het advies.

Behandeling

Door het maken van zolen in combinatie met de juiste schoenen kunnen we u goed behandelen. Soms kan alleen een heelpad of hakverhoging ook voldoende zijn. Ook kan low level lasertherapie een positieve werking hebben op het herstel.

Klachten bij het hardlopen

Bij hardlopen zijn goede schoenen heel belangrijk. Podocentrum Alblasserwaard kan u adviseren door middel van een gangbeeldanalyse. Hierdoor kunnen we kijken of er overpronatie is. Dit is het teveel naar binnen kantelen van de voet tijdens de afwikkeling. In hardloopschoenen zitten diverse overpronatieblokken, een soort versteviging aan de binnenzijde van de zool.

Voetklachten bij het hardlopen

Demping van de schoen

Na 1500 km of na 2 jaar is de demping in de schoen sterk verminderd. Daardoor kunnen ook achillespeesklachten ontstaan. Medical Taping Techniek is hier ook een waardevolle aanvulling gebleken.

Sportcompressiekousen

Sportcompressiekousen kunnen de klachten verminderen door druk van de enkel meer naar de knie te verplaatsen. Dus minder op de aderen, slagaderen en spieren van de voet. Daarnaast zorgt dit voor een verbeterde spierprestatie, sneller herstel, langere prestatieduur en minder spiervibratie.

Shin splint klachten (pijn aan de binnenzijde van het scheenbeen)

Pijn aan de binnenzijde van het scheenbeen komt het meest voor bij hardlopen, volleybal en basketbal. Deze klacht kan ontstaan door overbelasting, te weinig demping, maar meestal door overpronatie (het teveel naar binnen kantelen van de voet tijdens de afwikkeling). De trainingsintensiteit dient bij klachten aangepast worden in overleg met de trainer.

Behandelingen

Er zijn meerdere therapieën mogelijk, bijvoorbeeld een corrigerende zool, medical taping, fysiotherapie en braces of compressiekousen. Sportcompressiekousen kunnen de klachten verminderen door druk van de enkel meer naar de knie te verplaatsen. Dus minder op de aderen, slagaderen en spieren van de voet. Daarnaast zorgt dit voor een verbeterde spierprestatie, sneller herstel, langere prestatieduur en minder spiervibratie.

Sever shins hielpijn klachten bij kinderen (8 tot 14 jaar)

Het komt steeds meer in onze praktijk voor dat er sportende kinderen in deze leeftijdscatogorie met forse hielpijnklachten komen. Uit onderzoek is gebleken dat de grootste groep bestaat uit jongens van 9 tot 12 jaar. Voetbal, hockey en korfbal zijn de sporten waar Morbus Sever shins het meeste voorkomt. Er is dan een irritatie bij de groeischijf ontstaan. Met de echo is dit goed in beeld te brengen.

Het advies is om niet door te sporten bij heftige pijn. Daarnaast kan een stabiliserende dempende zool veel verlichting geven. Het is belangrijk dat het kind geen platte schoenen of slippers draagt. Dat geeft veel trekkracht op de aanhechting van de pezen rondom de groeischijf.

Lees onze laatste blogberichten

Op de blog van Podocentrum Alblasserwaard blijft u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen (sport)podologie en ander voetennieuws.