Schoenadvies

Podocentrum Alblasserwaard geeft advies welke schoen bij uw voet past. Hierbij letten wij op de lengte, breedte, afwikkeling, soort materiaal en de eigenschappen van de schoen.

Voor wie is schoenadvies?

Schoenadvies is in principe goed voor iedereen maar met name mensen met voetproblemen hebben er baat bij. Draagt u zolen dan is het beste uw zolen mee te nemen tijdens het passen van een nieuwe schoen. Tegenwoordig zijn er heel veel schoenen met een uitneembaar voetbed,waardoor het gemakkelijk is om schoenen te passen met uw eigen zolen.

Hieronder vind u schoenadvies voor specifieke voetklachten:

Schoenadvies bij voorvoetklachten

Het is belangrijk dat de schoen voldoende breedte heeft op de ballijn. Let daarnaast op de afwikkeling, hakhoogte en teensprong van de schoen.

Schoenadvies bij hallux rigidus

Hallux rigidus betekent verstijfde grote teen met het echo-onderzoek goed in beeld te brengen. Heeft u een hallux rigidus dan is het advies een schoen met goede afwikkeling hakhoogte teensprong of afwikkelvoorziening onder de schoen.

Schoenadvies bij hallux valgus

Hallux valgus is een scheefstand van de grote teen met aan de binnenkant van de voet een bult. Dit kan ontstaan door erfelijke aanleg, maar ook door verkeerde schoenen en het naar binnen kantelen van de voet tijdens het lopen.

Heeft u een hallux valgus? Dan is het advies een schoen met voldoende breedte op de ballijn geen naden en stiksels en eventueel een schoen met stretchmateriaal zoals X-sensible.

Schoenadvies bij haglundse exostose

Haglundse exostose is een bult aan de achterzijde van de hiel. Irritatie ontstaat wanneer de achterlijn van de schoen rond loopt. Ontstaat vaak bij een voet met een hoge wreef.

Heeft u een haglundse exostose? Dan is het advies om een aanpassing te maken aan het contrefort (hielversteviging).

Schoenadvies bij reuma

Bij reuma in de voet is het advies dat de schoen de juiste pasvorm heeft en er geen drukplekken ontstaan door naden en stiksels. Vooral bij knokvorming en hamertenen, daarbij is stretch materiaal een goede oplossing.

Goed passende schoenen kunnen veel voetklachten voorkomen

Schoenadvies bij diabetes

Bij een diabetische voet is het van groot belang om drukplekken te voorkomen. De schoen moet goed passen in de lengte en de breedte, zeker bij een verminderde gevoelswaarneming. Laat u hier goed adviseren door de schoenspeciaalzaak. U voelt namelijk niet wanneer de schoen te klein is.

Schoenadvies bij kinderen

Het is belangrijk om naar een schoenenzaak te gaan waar daadwerkelijk de voetmaat (zowel de lengte als de breedte) van het kind opgemeten wordt. Ook sportmerken hebben goede schoenen met goede eigenschappen.

Zorg ervoor dat de achterkant van de schoen niet in te drukken is. Daarnaast moet het buigpunt op de ballijn liggen en de schoen niet dubbelgevouwen kunnen worden.

Lees onze laatste blogberichten

Op de blog van Podocentrum Alblasserwaard blijft u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen (sport)podologie en ander voetennieuws.