Podologie

Bij Podocentrum Alblasserwaard wordt u geholpen door een registerpodoloog. U kunt naar de registerpodoloog met voet-, knie,- rug- en nekklachten, maar ook voor schoenadvies en aanpassingen aan schoenen.

Voorvoetklachten

Bij ons in de praktijk komen veel patiënten met voorvoetklachten. Deze klachten zijn vaak het gevolg van overbelasting van spieren, botten, gewrichtskapsels en zenuwen. Op deze pagina hebben we de meest voorkomende voorvoetklachten uitgelicht.

Lees hieronder meer over de verschillende voorvoetklachten die de registerpodoloog kan behandelen:

Hallux valgus

Hallux valgus is scheefstand van de grote teen en knokvorming aan de binnenzijde van het gewricht van de grote teen. Vaak is er een erfelijke factor, maar te krappe schoenen, overpronatie en hypermobiliteit (te grote beweeglijkheid in de gewrichten) zorgen voor de scheefstand en de knokvorming.

Wanneer de voet tijdens de afwikkeling teveel naar binnen kantelt, noemen we dit ook wel overpronatie. Doordat het middenvoetsbeentje scheef kantelt (naar buiten) wordt de grote teen door de schoen naar binnen gedwongen. De spieren die daar lopen gaan voor de kortere weg kiezen, waardoor de teen nog meer naar binnen wordt getrokken.

Hallux valgus

Bij Podocentrum Ablasserwaard kunnen we u voorzien van schoenadvies, voor de beste schoenkeuze. Een goede zool geeft ondersteuning om erger te voorkomen. Daarnaast kan er een orthese gemaakt worden als correctie. Wanneer de knok ontstoken is wordt de druk verminderd met vilttherapie, waardoor de ontsteking kan genezen.

Voorbeeld van orthese en drukvrij leggen met viltVoorbeeld van orthese en drukvrij leggen met vilt

Hallux rigidus

Hallux rigidus betekent verstijfde grote teen. Met het echo-onderzoek goed in beeld te brengen. Advies is om een schoen te dragen met goede afwikkeling, hakhoogte, teensprong of afwikkelvoorziening onder de schoen.

Vetkamerschade

Vetkamerschade wordt in de volksmond ook wel een doorgezakte voorvoet genoemd. Tussen de peesplaat en de huid ligt het vetkamersysteem die door overbelasting (staand beroep en overgewicht) en het ouder worden lek kan raken en daardoor in dikte verminderd. Het gevolg is dat de botstructuur van de hiel en de bal van de voet door het vetkussen zakt. Hierdoor voelt het alsof je met de botjes op straat loopt, of het geeft een dubbel-sok-gevoel. Het vetpolster verplaatst met het lopen richting de tenen. Pijn geeft een stekend, tintelend of brandend gevoel.

Het lopen op blote voeten voorkomt achteruitgang van vetkamers. Tegenwoordig zijn er blote voetenpaden en zijn er verenigingen voor blootvoets lopen.

Mortons neuroom

Mortonse neuroom is een typische voorvoetklacht waarbij men na ongeveer een half uur lopen de schoen uit moet trekken vanwege de pijn. Deze voetklacht ontstaat door een te smalle schoen, lopen op hakken, sporten in strakke schoenen of duursporten en een hallux valgus.

De pijn is vaak een stekende pijn, maar kan ook een brandende pijn zijn of een doof gevoel geven. Dit zijn de kenmerken van een zenuwpijn. Er zit meestal tussen de kopjes van de derde en vierde middenvoetsbeentjes een verdikte zenuwknoop. Met echografie is dit heel duidelijk te zien:

Met een steunzool zijn vaak goede resultaten te bereiken. Ook is een goed passende schoen met voldoende lengte en breedte hier belangrijk om tot een goed resultaat.

Hamertenen en klauwtenen

Hamertenen ontstaan vaak door het doorzakken van de voorvoet, maar ook bij een voet met een hoge wreef. Zelfs bij jonge kinderen zie je al kleine standsafwijkingen aan de tenen.

De oplossing is ten eerste een goed passende schoen met voldoende lengte en breedte, een siliconen orthese en/of een goed ondersteunende zool. Daarnaast dienen er oefeningen gedaan te worden om de spierbalans terug te brengen in de voet.

Een siliconen orthese wordt door middel van twee componenten samengevoegd en op maat tussen de tenen gemaakt. Een orthese geeft verlichting in de verkramping en correctie aan de tenen.

Voorbeeld van een siliconen orthese

Lees onze laatste blogberichten

Op de blog van Podocentrum Alblasserwaard blijft u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen (sport)podologie en ander voetennieuws.