Behandelmogelijkheden

Podologie

De registerpodoloog is een specialist die alles weet over voeten en welke invloed de voet heeft op de rest van het lichaam voor volwassenen en kinderen in het algemeen dagelijks leven en sport.

Behandelmogelijkheden

Een registerpodoloog kent veel verschillende behandelmogelijkheden. Welke behandeling u krijgt, hangt af van de oorzaak van uw klacht. Bij sommige klachten bent u al geholpen met een goed (schoen)advies. Bij andere klachten is er een op maat gemaakte therapiezool nodig. Samen met u zoekt de registerpodoloog de beste oplossing voor uw klacht.

Bewegingsonderzoek 1
Bewegingsonderzoek 2
Vilttherapie

Voorvoetklachten

Bij ons in de praktijk komen veel patiënten met voorvoetklachten. Deze klachten zijn vaak het gevolg van overbelasting van spieren, botten, gewrichtskapsels en zenuwen. Op deze pagina hebben we de meest voorkomende voorvoetklachten uitgelicht.

Hallux Valgus

Hallux valgus is scheefstand van de grote teen en knokvorming aan de binnenzijde van het gewricht van de grote teen. Vaak is er een erfelijke factor, maar te krappe (breedte en lengte) schoenen, overpronatie (naar binnen kantelen van de voet) en hypermobiliteit (te grote beweeglijkheid in de gewrichten) zorgen voor de scheefstand en de knokvorming.

Hallux Rigidus

Hallux rigidus betekent verstijfde grote teen. Met het echo-onderzoek goed in beeld te brengen. Advies is om een schoen te dragen met goede afwikkeling, hakhoogte, teensprong of afwikkelvoorziening onder de schoen.

Vetkamerschade

Vetkamerschade wordt in de volksmond ook wel een doorgezakte voorvoet genoemd. Tussen de peesplaat en de huid ligt het vetkamersysteem(kussentjes) die door overbelasting (staand beroep en overgewicht) en het ouder worden lek kan raken en daardoor in dikte verminderd. Hierdoor komt er meer druk onder de bal van de voet en de hiel. Dit voelt alsof je met de botjes op straat loopt.
Ook kan het voetkussen onder de voorvoet zich te ver naar voren verplaatsen. Dit geeft een dubbel-sok-gevoel. Het vetpolster verplaatst met het lopen richting de tenen. Daardoor ontstaat een stekend, tintelend of brandend gevoel.

Het lopen op blote voeten voorkomt achteruitgang van vetkamers. Tegenwoordig zijn er blote voetenpaden en zijn er verenigingen voor blootvoets lopen.

Mortons Neuroom

Een Mortons neuroom is een zenuwbeknelling in de voet. De verdikte gevoelszenuw ligt tussen de middenvoetsbeentjes en loopt door naar de tenen.
Typerende klacht is na ongeveer een half uur lopen de schoen uit moet trekken vanwege de pijn. Deze voetklacht ontstaat door een te smalle schoen, lopen op hakken, sporten met veel landen op de voorvoet of duursporten en aandoeningen zoals hallux valgus hallux rigidus doorgezakte voorvoet en platvoeten.
Een goed resultaat is te verkrijgen met therapiezolen en  goed passende schoenen in de juiste lengte en breedte maat.

De pijn is vaak een stekende pijn, maar kan ook een brandende pijn zijn of een doof gevoel geven. Dit zijn de kenmerken van een zenuwpijn. Er zit meestal tussen de kopjes van de derde en vierde middenvoetsbeentjes een verdikte zenuwknoop en of een slijmbeurs ontsteking.

Met echografie is dit heel duidelijk te zien:

Hamertenen en Klauwtenen

Hamertenen ontstaan vaak door het doorzakken van de voorvoet, maar ook bij een voet met een hoge wreef. Zelfs bij jonge kinderen zie je al kleine standsafwijkingen aan de tenen.

De oplossing is ten eerste een goed passende schoen met voldoende lengte en breedte, een Siliconen-Orthese en/of een goed ondersteunende zool. Daarnaast dienen er oefeningen gedaan te worden om de spierbalans terug te brengen in de voet.

Een Siliconen-Orthese wordt door middel van twee componenten samengevoegd en op maat tussen de tenen gemaakt. Een orthese geeft verlichting in de verkramping en correctie aan de tenen.

Hielpijnklachten

Veel van onze patiënten hebben last van hielpijn. Dit is een ruime benaming en betreft alle voetklachten in en rondom de hiel. Op deze pagina hebben we de meest voorkomende hielklachten uitgelicht.

Hielspoor

Kalkaangroei, ook wel ware hielspoor genoemd (tractiespoor), is een verkalking die ontstaat door trekkracht van de pees bij de aanhechting op het hielbeen.

Deze aandoening komt zowel onder de hiel als bij de aanhechting van de achillespees op de aanhechting van het hielbeen aan de achterzijde van de hiel. Wordt ook wel Haglundse exostose genoemd.

Plantaire Fasciitis (irritatie van de peesplaat)

Plantaire fasciitis is een irritatie van de peesplaat bij de aanhechting aan het hielbeen. Kenmerken voor de klachten zijn:

  • De eerste stappen uit bed zijn pijnlijk
  • Gedurende belasting wordt de pijn erger
  • Na een tijdje gezeten te hebben en dan weer opstaan is de pijn erger.

Deze klachten kunnen ontstaan door overbelasting of trauma en het lopen op te platte slippers of schoenen.

Vaak gaat deze klacht niet vanzelf over. Podocentrum Alblasserwaard heeft, naast op maat gemaakte therapiezolen, standaard oplossingen zoals heelpads die gebruikt kunnen worden wanneer de klachten nog niet zo lang bestaan. Met de echografie is de irritatie goed in beeld te brengen.

Behandelmogelijkheden

Door druk ontlastende zolen, oefeningen en koelen kunnen de meeste klachten verminderen. Daarnaast kunnen ook andere therapieën worden ingezet zoals medical taping techniek en nachtspalk(kousen of brace).

De nachtspalk (-kousen of -brace) zorgt ervoor dat de peesplaat ‘s nachts op rek blijft en niet inkrimpt, zodat de eerste stappen uit bed minder pijnlijk zijn. Daarnaast zijn er de zolen die van het opstaan tot en met het naar bed gaan gedragen dienen te worden. Dit in combinatie met een goed passende schoen met afwikkeling en uitneembaar voetbed (ruimte voor de therapiezool). Hiermee wordt de genezing bespoedigd.

Peesklachten

Er kunnen door standsafwijking en overbelasting klachten van diverse pezen in de voet en het onderbeen ontstaan. Ook hier worden stretchoefeningen, koelen, medical taping en zooltherapie bij standsafwijking ingezet.

Hypermobiliteit

Hypermobiliteit is geen ziekte. De bewegingsuitslag in de gewrichten, banden en pezen zijn groter dan de norm. Om het gebrek aan stabiliteit te compenseren nemen de spieren een gedeelte van de functie van de banden en pezen over. Deze moeten daardoor harder werken en zullen dus sneller overbelast zijn.

Door een goede schoen en zooltherapie kunnen we de stabiliteit verbeteren.

Hielpijnklachten brace
Hielpijnklachten nachtspalkkous
Diabetes test
Diabetes doppler test

Voetklachten bij diabetes

Speciale voetzorg bij diabetes

De diabetische voet vraagt een speciale voetzorg. Door het verminderde gevoel worden drukplekken, eeltpitten en wondjes door bijvoorbeeld drukpunten in de schoen niet op tijd opgemerkt. Dit verminderde gevoel wordt ook wel neuropathie genoemd.

Controle

Bij diabetes is het belangrijk om de voeten regelmatig te laten controleren op basis van de simm’s classificatie. De uitslag van de testen en factoren, zoals vaatlijden en wondjes die niet goed genezen, bepaalt welk zorgprofiel wordt vastgesteld. Dit bepaalt vervolgens de frequentie van controle door de diabetische verpleegkundige of podotherapeut in samenwerking met de huisarts of specialist.

Simm’s classificatie Risico profiel Controle frequentie
0 Geen verlies protectieve sensibiliteit (PS) of perifeer arterieel vaatlijden (PAV) 1 x 12 maanden
1 Verlies PS of PAV zonder tekenen van lokaal verhoogde druk 1 x 6 maanden
2 Verlies PS in combinatie met PAV en/of tekenen van lokaal verhoogde druk 1 x 3 maanden
3 Ulcus of amputatie in voorgeschiedenis 1 x 1-3 maanden
Actief Ulcus Actief Ulcus, ontsteking aanwezig Dagelijks

Verminderd gevoel (neuropathie)

Neuropathie is het verminderde gevoel door schade aan de isolatie van de zenuwuiteinden van de voet. Dit verminderde gevoel wordt op volgende manieren getest:

  • De oppervlakkige sensibiliteit (gevoel) wordt getest met een monofilament (een draadje met een buigwaarde van 10 gram) op diverse punten onder de voet. Wanneer er een punt niet gevoeld wordt is er een risico.
  • De diepe sensibiliteit (gevoel) wordt met een stemvork getest. Het gevoel is verminderd wanneer de trillingen minder sterk of korter dan 10 seconden gevoeld worden. Wanneer de diepe sensibiliteit verstoord is dan wordt het lopen instabieler doordat de prikkels niet meer goed worden verwerkt door de hersenen. Dit heet propriocepsis. Propriocepsis is het systeem van receptoren in de huid, pezen en spieren waardoor men zich bewust wordt van de standen en standsveranderingen van het eigen lichaam. Samen met visuele informatie en het evenwichtsorgaan is propriocepsis de basis voor de besturing van het bewegingsapparaat.
  • De doorbloeding wordt getest door het voelen van pulsaties(slagader) of met een doppler. Door een slechte doorbloeding kan de genezing van wondjes verminderen, de huid wordt kwetsbaar en de nagels zijn van minder goede kwaliteit.
  • De temperatuur van de huid wordt getest met een temperatuurmeter en een staafje aan een zijde metaal wat kouder aanvoelt. Ook de doorbloeding kan getest worden met een doppler.
  • Bij het onderzoek wordt gekeken of er druk aanwezig is tijden de afwikkeling. Hierdoor kunnen er op tijd risico’s gesignaleerd worden en door middel van  een zool drukvrij gelegd worden.
  • Preventie is heel belangrijk. Soms lijkt het wat overdreven maar een open wond of amputatie van een teen is daardoor te voorkomen.

Bij het kopen van schoenen is het belangrijk de schoen goed te passen in de lengte en in de breedte bij het verminderde gevoel. Een goede schoenenzaak kan u hierin adviseren, vermeld daarom altijd dat u diabetes heeft. Als er een uitneembaar voetbed in de schoen zit dan kunt u dat eruit halen en op het voetbed gaan staan. Zo kunt u zelf ook bekijken of u nog ruimte over hebt. Belangrijk is dat er een overmaat (extra ruimte bij de tenen) is van minstens een halve duimbreedte (bij kinderen, i.v.m. groeien, een hele duimbreedte).

Welke zorgprofessional

Instrumentele behandeling en controle wordt vergoed vanuit de ketenzorg in de basisverzekering (zonder eigen risico). De podotherapeut beoordeelt welke instrumentele behandeling de medisch pedicure kan geven in het project.

Voetklachten bij reuma

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 aandoeningen aan gewrichten, spieren en pezen en andere soorten bindweefsel zoals kraakbeen. Op deze pagina hebben we een aantal veelvoorkomende voetklachten (ten gevolge van reuma) uitgelicht.

Hieronder leest u meer over de verschillende reumatische voetklachten die de registerpodoloog kan behandelen:

Morbus Ledderhose

Morbus Ledderhose is een aandoening waarbij in het bindweefsel van de peesplaat verhardingen ontstaan knobbels. De meeste ledderhosepatiënten hebben ’s morgens na het uit bed stappen de meeste pijn aan hun voeten. Kramp en kortstondige pijnscheuten zijn de meest voorkomende klachten, maar die verdwijnen snel na wat gelopen te hebben. Met zooltherapie en rekoefeningen kunnen we de klacht doen verminderen.

Reumatoïde Artritis

Reumatoïde artritis (of R.A.) is een ontsteking van het slijmvlies in gewrichten. Regelmatig zijn ook peesscheden en slijmbeurzen bij het ontstekingsproces betrokken. Door nieuwe medicatie zijn de vergroeiingen in een gewricht niet zo erg als vroeger. Hier kunnen we met echografie ook zien of het gewricht ontstoken is en rapporteren naar de huisarts.

Artrose

Artrose is schade aan het kraakbeen in de gewrichten. Pijn bij bewegen en (start)stijfheid is heel kenmerkend voor artrose. Vaak is er in rust ook pijn.

Deze klacht heeft vele oorzaken. Meestal is dit slijtage, maar ook door een infectie en trauma kan artrose ontstaan. Artrose kan in alle gewrichten van voet en enkel voor komen.

Fybromyalgie

Fybromyalgie betekent pijn van spieren en bindweefsel. wordt het ook wel weke-delenreuma genoemd. Bij fibromyalgie hebben de mensen pijn bij de aanhechtingen van de pezen aan het bot. Bij afwijkingen in stand van de voet en overbelasting kunnen we met zooltherapie en schoenadvies de klachten verminderen.

Maak een afspraak

U kunt via ons online afsprakensysteem zelf een afspraak plannen in onze agenda.