Podologie

Bij Podocentrum Alblasserwaard wordt u geholpen door een registerpodoloog. U kunt naar de registerpodoloog met voet-, knie,- rug- en nekklachten, maar ook voor schoenadvies en aanpassingen aan schoenen.

Voetklachten bij kinderen

Bij kinderen komen over het algemeen niet echt voetklachten voor. Dit wil zeggen dat de kinderen het zelf niet als hinderlijk ervaren. Vaak zijn het de ouders die zich zorgen maken over bijvoorbeeld de stand van de voeten, tenen of het looppatroon. Veel van deze gevallen behoren tot het normale groeiproces en dan is vaak geruststelling al voldoende.

Natuurlijk zijn er wel gevallen waarbij ingrijpen toch verstandiger is. Dit is bijvoorbeeld het geval als een kind pijn of zere vermoeide voeten heeft na een dag lopen, veel struikelt of valt, of als het kind niet graag loopt, rent of speelt. Dit zijn typische gevallen waarbij een alarmbelletje moet gaan rinkelen.

Lees hieronder meer over wat de registerpodoloog voor kinderen kan betekenen:

Standsafwijking van de voet

Vaak zijn deze klachten relatief eenvoudig te verhelpen met behulp van een podologische kuipzool. Schoeisel is natuurlijk wel heel belangrijk (dit geldt trouwens niet alleen voor kinderen). Het beste is om naar een schoenenzaak te gaan waar daadwerkelijk de voetmaat (zowel de lengte als de breedte) van de voeten opgemeten wordt.

Syndroom van Down

Door hyperlaxiteit en hypotonie komen standsafwijkingen tussen de voetbotjes vaker voor. Er is mogelijk meer kans op blijvende afwijkingen met een nadelige invloed op (de ontwikkeling van) het looppatroon.

Kinderen met het syndroom van Down hebben een zekere mate van hypermobiliteit, dus een te grote beweeglijkheid, waardoor de voeten valgiseren (naar binnen kantelen) en daardoor een instabiel gangbeeld ontstaat. Bovendien kost het de spieren meer kracht om de afwikkeling voorwaarts te doen plaatsvinden. Als het kind nog erg jong is, maar wel een afwijkend looppatroon heeft kan er een wig onder het standaard voetbed gemaakt worden.

Sever shins

Sever shins zijn hielpijnklachten bij kinderen van 8 tot 14 jaar. Het komt steeds meer in onze praktijk voor dat er sportende kinderen in deze leeftijdscategorie met forse hielpijnklachten komen. Uit onderzoek is gebleken dat de grootste groep bestaat uit jongens van 9 tot 12 jaar. Voetbal, hockey en korfbal zijn de sporten waar Morbus Sever shins het meeste voorkomt.

Er is dan een irritatie bij de groeischijf ontstaan. Dit is met echografie goed in beeld te brengen. Het advies is om niet door te sporten bij heftige pijn. Daarnaast kan een goed schoenadvies en een stabiliserende dempende zool veel verlichting geven. Het is vooral belangrijk om geen platte schoenen of slippers te dragen. Dat geeft veel trekkracht op de aanhechting van de pezen rondom de groeischijf.

Lees onze laatste blogberichten

Op de blog van Podocentrum Alblasserwaard blijft u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen (sport)podologie en ander voetennieuws.