Podologie

Bij Podocentrum Alblasserwaard wordt u geholpen door een registerpodoloog. U kunt naar de registerpodoloog met voet-, knie,- rug- en nekklachten, maar ook voor schoenadvies en aanpassingen aan schoenen.

Hielpijnklachten

Veel van onze patiënten hebben last van hielpijn. Dit is een ruime benaming en betreft alle voetklachten in en rondom de hiel. Op deze pagina hebben we de meest voorkomende hielklachten uitgelicht.

Lees hieronder meer over de verschillende hielpijnklachten die de registerpodoloog kan behandelen:

Hielspoor

Kalkaangroei, ook wel ware hielspoor genoemd (tractiespoor), is een verkalking die ontstaat door trekkracht van de pees bij de aanhechting op het hielbeen.

Deze aandoening komt zowel onder de hiel als bij de aanhechting van de achillespees op de aanhechting van het hielbeen aan de achterzijde van de hiel. Wordt ook wel Haglundse exostose genoemd.

Plantaire fasciitis (irritatie van de peesplaat)

Plantaire fasciitis is een irritatie van de peesplaat bij de aanhechting aan het hielbeen. Kenmerken voor de klachten zijn:

  • De eerste stappen uit bed zijn pijnlijk
  • Gedurende belasting wordt de pijn erger
  • Na een tijdje gezeten te hebben en dan weer opstaan is de pijn erger.

Deze klachten kunnen ontstaan door overbelasting of trauma en het lopen op te platte slippers of schoenen.

Vaak gaat deze klacht niet vanzelf over. Podocentrum Alblasserwaard heeft standaard oplossingen zoals heelpads die gebruikt kunnen worden wanneer de klachten nog niet zo lang bestaan. Met de echografie is vaak de irritatie goed in beeld te brengen.

Behandelmogelijkheden

Door druk ontlastende zolen, stretchoefeningen en massage met ijs kunnen de meeste klachten verminderen. Daarnaast wordt vaak medical taping techniek ingezet in combinatie met nachtspalkkousen.

Voorbeeld van een nachtspalkkousVoorbeeld van een nachtspalkkous

De nachtspalkkous zorgt dat de peesplaat ‘s nachts op rek blijft en niet inkrimpt, zodat de eerste stappen uit bed minder pijnlijk zijn. Daarnaast zijn er de zolen die van het opstaan tot en met het naar bed gaan gedragen dienen te worden. Dit in combinatie met een goed passende schoen met afwikkeling en uitneembaar voetbed. Hiermee wordt de genezing bespoedigd.

Peesklachten

Er kunnen door standsafwijking en overbelasting klachten van diverse pezen in de voet en het onderbeen ontstaan. Ook hier worden stretchoefeningen, koelen, medical taping en zooltherapie bij standsafwijking ingezet.

Hypermobiliteit

Hypermobiliteit is geen ziekte. De bewegingsuitslag in de gewrichten, banden en pezen zijn groter dan de norm. Om het gebrek aan stabiliteit te compenseren nemen de spieren een gedeelte van de functie van de banden en pezen over. Deze moeten daardoor harder werken en zullen dus sneller overbelast zijn.

Door een goede schoen en zooltherapie kunnen we de stabiliteit verbeteren.

Lees onze laatste blogberichten

Op de blog van Podocentrum Alblasserwaard blijft u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen (sport)podologie en ander voetennieuws.