Podologie

Bij Podocentrum Alblasserwaard wordt u geholpen door een registerpodoloog. U kunt naar de registerpodoloog met voet-, knie,- rug- en nekklachten, maar ook voor schoenadvies en aanpassingen aan schoenen.

Voetklachten bij diabetes

De diabetische voet vraagt een speciale voetzorg. Doordat de isolatie van de zenuwuiteinden aangetast wordt, kan het gevoel in de voet verminderen. Hierdoor worden eeltpitten, wondjes door bijvoorbeeld steentjes in de schoen niet op tijd opgemerkt. Dit verminderde gevoel wordt ook wel neuropathie genoemd.

Jaarlijkse controle

Bij diabetes is het belangrijk om de voeten jaarlijks te laten controleren vaak gebeurd dat tegenwoordig al bij de diabetische verpleegkundige in het ziekenhuis of in de huisartspraktijk.

Lees hieronder meer over voetklachten bij diabetes:

Verminderd gevoel (neuropathie)

Neuropathie is het verminderde gevoel door isolatie van de zenuwuiteinden van de voet. Dit verminderde gevoel wordt op volgende manieren getest:

  • De diepe sensibiliteit (gevoel) wordt met een stemvork getest waarbij u de trillingen voelt als de diepe sensibiliteit verstoord is wordt het lopen wat instabieler dan worden de prikkels niet meer goed doorgegeven naar de hersenen.
  • De temperatuur van de huid wordt getest met een temperatuur meter en een staafje aan een zijde metaal wat kouder aanvoelt ook de doorbloeding kan getest worden met een doppler.
  • Bij het onderzoek wordt gekeken of er druk aanwezig is tijden de afwikkeling hierdoor kunnen er op tijd risico's gesignaleerd worden en d.m.v. een zool drukvrij gelegd worden.
  • Preventie is heel belangrijk soms lijkt het wat overdreven maar een open wond of amputatie van een teen is daardoor te voorkomen.

Diepe sensibiliteit wordt met een stemvork getest

Bij het kopen van schoenen is het belangrijk de schoen goed te passen in de lengte en de breedte bij het verminderde gevoel. Een goede schoenenzaak kan u hierin adviseren, vermeld daarom altijd dat u diabetes heeft. Als er een uitneembaar voetbed in de schoen zit kunt u dat eruit halen en op het voetbed gaan staan zo kunt u zelf ook bekijken of u nog ruimte over hebt, belangrijk is dat er een overmaat (extra ruimte bij de tenen) is van minstens een halve duimbreedte (bij kinderen i.v.m. groeien een hele duimbreedte).

Care sharing

Nieuw is de care sharing vanuit de basisverzekering (eigen risico 375 euro). De verzekering vergoed een behandeling vanaf een Simms classificatie. Dit is de mate waarin het gevoel is verminderd en er wondjes zijn geweest. De podotherapeut beoordeelt welke instrumentele behandeling de pedicure kan geven in het project.

De podotherapeut mag in care sharing alleen instrumentele behandeling geven wondbehandeling, steunzolen en ortheses vallen in de aanvullende verzekering. Voor het aanmeten van steunzolen, ortheses, schoenadvies en zorgschoeisel kunt u naar de registerpodoloog. Let op: de registerpodoloog levert ortheses en steun/therapiezolen vanuit de aanvullende verzekering (geen eigen risico).

Lees onze laatste blogberichten

Op de blog van Podocentrum Alblasserwaard blijft u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen (sport)podologie en ander voetennieuws.