Echografie

Echografie is bekend vanuit de zwangerschaps-diagnostiek. Deze techniek kan ook heel goed worden toegepast om spieren, pezen, kapsel, banden, zenuwen en bloedvaten weer te geven.

Voor wie is echografie?

Echografisch onderzoek vergemakkelijkt en versnelt het stellen van de juiste diagnose. Daarom is echografie voor vrijwel iedere patiënt geschikt. Hieronder staan een aantal voorbeelden van gebruik van echografie in de praktijk:

Artrose van gewrichten

Met de echo is het bijvoorbeeld mogelijk om te zien of er artrose zit aan de rand van een gewricht. Als dat het geval is, kun je het bewegingsgedrag van de patiënt met dynamisch echo-onderzoek evalueren en door een gerichte compensatie een beter beweegpatroon verschaffen, zodanig dat hij of zij geen last meer ondervindt van die artrose.

Hielspoor

Een veelvoorkomende klacht als plantaire fasciitis (in de volksmond ook wel hielspoor genoemd) kunnen we zien waar de ontsteking zit en of er een tractiespoor (kalkspoor) aanwezig is. Er kunnen diverse ziektebeelden in het gebied rond de hiel aanwezig zijn, maar ook een breuk of luxatie in een teen of middenvoetsbeentje is op de echo te zien.

Overige voetklachten

Insertie tendinopathieen (irritatie bij de aanhechting van de pees aan het bot) kunnen ook in beeld gebracht worden. Daarnaast is het mogelijk een Mortonse neuralgie (zenuwverdikking tussen de derde en vierde teen) in beeld te brengen, zoals hieronder te zien is:

Lees onze laatste blogberichten

Op de blog van Podocentrum Alblasserwaard blijft u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen (sport)podologie en ander voetennieuws.