Wat te doen bij een achillespeesblessure?

Achillespeesklachten kunnen ontstaan door diverse oorzaken zoals overbelasting, verkeerde schoenen (demping, hielheffing en stabiliteit), overpronatie (teveel naar binnen kantelen)of onderpronatie (teveel naar buiten kantelen).

Kenmerken van een achillespeesblessure

Meestal zit de pijn ongeveer 6 cm boven de aanhechting aan het hielbeen en is de pees ook wat verdikt. Echter er kan ook een slijmbeursontsteking zitten tussen de achillespees en het hielbeen.

Vaak “loopt men de pijn eruit”, dat is typisch het beeld van een peesklacht waarbij de pees beter doorbloed raakt en de pijn verminderd. Dan is de pijn ‘s avonds of de volgende morgen wel aanwezig al of niet met startstijfheid. Peesklachten bestaan uit 4 stadia, in het laatste stadium is de pijn continu aanwezig.

Oorzaken van een achillespeesblessure

Het nieuwe schoenconcept waarbij de hakhoogte lager is en er minder demping is kan ook lijden tot achillespeesklachten. Runners vergeten hierbij dat een aangepast trainingsschema nodig is. Er is tijd nodig voor het bewegingsapparaat om zich hierbij aan te passen.

Achillespeesklachten bij kinderen

Kinderen in de groei tussen de 8 en 15 jaar kunnen ook klachten aan de hiel krijgen maar dat is meer de aanhechting van de achillespees aan het hielbeen en irritatie van de groeischijf.

Het podologisch onderzoek

Indien achillespeesklachten heeft, kunnen we met het podologisch onderzoek de oorzaak van deze klachten vinden. Met een schoeninspectie bekijken we de slijtage, stabiliteit en demping en bespreken de levensduur (tussen de 800 en 1400 km of na 3 jaar). Daarnaast maken we gebruik van de volgende technieken:

 • Gangbeeldanalyse met en zonder schoenen: bekijken van de afwikkeling;
 • Functie-onderzoek: meten van bewegingsuitslagen en voetstand;
 • Echografie: kijken of de pees zelf verdikt is (meestal 6 cm boven de aanhechting aan het hielbeen) / of er een slijmbeursonsteking tussen het hielbeen en de pees zelf zit (meer bij de aanhechting aan het hielbeen);

Behandelmogelijkheden van een achillespeesblessure

Wanneer de oorzaak is gevonden, kunnen we de klachten op de juiste manier behandelen. Hieronder staan een aantal veelvoorkomende behandelingen bij achillespeesklachten:

 • Schoenadvies;
 • Medical Taping techniek;
 • Shockwave therapie bij de fysiotherapie;
 • Hakverhogingen uiteraard beiderzijds;
 • Stretchoefeningen eventueel in samenwerking met de fysiotherapeut;
 • Therapeutische zolen alleen als de oorzaak vanuit een bepaalde voetstand, over of onderpronatie ontstaat;
 • Trainingsintensiteit aanpassen in overleg met de trainer. Waarbij belasting en belastbaarheid in evenwicht dient te zijn;
 • Sportcompressiekousen kunnen verbetering van de klachten geven doordat de circulatie verbeterd. Zorgt voor een verbeterde spierprestatie, sneller herstel, langere prestatieduur en minder spiervibratie.

Heeft u achillespeesklachten?

Kom langs bij Podocentrum Alblasserwaard. Wij verhelpen graag uw achillespeesklachten. De eerste afspraak is het podologisch onderzoek en/of advisering. Na twee weken (indien nodig) aflevering van de zolen. Na 6 weken evaluatie en nacontrole.

De kosten worden geheel of gedeeltelijk vergoed door de ziektekostenverzekeraars. Op onze zorgverzekeringschecker kunt u kijken of uw aanvullende verzekering de behandeling vergoedt.

Neem contact op

Lees onze laatste blogberichten

Op de blog van Podocentrum Alblasserwaard blijft u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen (sport)podologie en ander voetennieuws.