Vakspecialiste in beeld

Ria Flokstra uit Sliedrecht raakte tijdens haar werk als pedicure zo gefascineerd door alles wat te maken heeft met voetgezondheid, dat ze een studie podologie begon. “Ik kan nu echt wat betekenen voor klanten.”

Artikel in Het Kontakt Alblasserwaard

Op 15 maart is Ria vijftien jaar actief als podologe. Haar Podocentrum Alblasserwaard is gevestigd aan de Gantelweg in Sliedrecht. “Het gros van de mensen komt bij mij met klachten, zoals hiel-, pees- en voorvoetklachten, maar ook met rug-, knie- en nekklachten.” Ria gaat eerst op zoek naar de oorzaak. Dat doet ze bijvoorbeeld door een echografie te maken. Enthousiast vertelt ze: “Vroeger moest ik een diagnose stellen op basis van uitwendig onderzoek. Nu kan ik met veel grotere zekerheid vaststellen wat er aan de hand is; ik kan in de voet kijken.”

Bewegingsonderzoek en gangbeeldanalyse

De Sliedrechtse podologe trekt drie kwartier uit voor een eerste onderzoek. “Ik begin met een vraaggesprek, doe een bewegingsonderzoek en maak een gangbeeldfilmpje. Op het filmpje kan ik goed zien of iemand bijvoorbeeld zijn voeten naar binnen kantelt bij het lopen.” Als Ria constateert dat iemand een ondersteunend inlegzooltje nodig heeft, maakt ze met een computerprogramma een exact passend driedimensionaal ontwerp. Aan de hand daarvan maken vakmensen in de werkplaats een zooltje.

Schoenadvies

“Een goed schoenadvies is ook heel belangrijk”, vertelt Ria. Ze laat twee in de lengte doormidden gesneden sportschoenen zien. Verontwaardigd wijst ze naar een exemplaar met slappe zool. “Dit is heel slecht voor je voeten.” Als zorgschoenspecialist kan Ria voorschrijven hoe schoenen moeten worden aangepast. Verder is ze gespecialiseerd in sportpodologie en medical taping. Ook voor werkschoenen maakt het Podocentrum Alblasserwaard inlegzolen. Niet elke podoloog mag dit doen; er moet zo gewerkt worden dat de keuring van de werkschoen geldig blijft.

Medisch centrum

Sinds september werkt Ria samen met registerpodoloog Karin Fluit. Eens in de week, op donderdagochtend, is Ria aanwezig in het medisch centrum in het Sliedrechtse Havenkwartier. Daar werken onder andere fysiotherapeuten en artsen. “Het is fijn om op een laagdrempelige manier met hen te kunnen overleggen.” Podocentrum Alblasserwaard staat ingeschreven in het kwaliteitsregister Kabiz. Ook is Ria lid van het Landelijk Overkoepelend Orgaan voor de Podologie, wat betekent dat ze aan kwaliteitseisen voldoet.

Maak een afspraak

Benieuwd van Podocentrum Alblasserwaard voor u kan betekenen? Klik op de onderstaande knop en maak een afspraak!

Maak een afspraak

Lees onze laatste blogberichten

Op de blog van Podocentrum Alblasserwaard blijft u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen (sport)podologie en ander voetennieuws.