Pijn in en rondom de hiel

Pijn in de hiel wordt vaak een hielspoor genoemd. Echter komt een hielspoor veel minder voor dan een andere voetklachten, zoals een ontstoken peesplaat onder de voet of vetkamerschade.

Welke aandoeningen kunnen er rondom de hiel ontstaan?

In en rondom de hiel kunnen allerlei voetklachten ontstaan. Denk hierbij aan een hielspoor, een ontstoken peesplaat, vetkamerschade of een ontstoken achillespees. Deze aandoeningen kunnen ontstaan door overbelasting, overgewicht of een trauma. Ook reumatische voeten en het dragen van verkeerde schoenen (bijvoorbeeld platte slippers in de zomer) kunnen een oorzaak zijn.

Hieronder worden de bovenstaande aandoeningen verder uitgelicht:

Hielspoor

Een hielspoor is een kalkspoor aan de onderzijde of achterzijde van het hielbeen. Dit kalkspoor ontstaat door trekkracht van de pees bij de aanhechting op het bot. Symptomen van deze voetklacht is een stekende pijn bij belasting.

Ontstoken peesplaat onder de voet

Deze voetklacht wordt ook wel plantaire fasciitis genoemd. Dit is een ontsteking bij de aanhechting van de peesplaat aan de onderzijde van het hielbeen. Symptomen van deze voetklacht zijn pijnlijke eerste stappen vanuit rust (startpijn) en een toenemende stekende pijn bij belasting.

Vetkamerschade

Onder de kopjes van de middenvoetsbeentjes en onder het hielbeen wordt het vetkussen het meest belast. Bij vetkamerschade verminderen deze structuren van dikte waardoor klachten ontstaan. Deze voetklacht komt steeds vaker voor doordat onze voeten te eenzijdig worden gebruikt en er weinig op blote voeten wordt gelopen.

Achillespeesontsteking

Pijnklachten door een ontstoken achillespees zijn vaak heel hinderlijk in het dagelijks leven. Zowel de pees zelf kan ontstoken raken, maar ook de aanhechting van de achillespees aan het hielbeen. Symptomen van deze voetklacht zijn startpijn en een toenemende stekende pijn bij belasting.

Diagnose van aandoeningen rondom de hiel

De pijnsensatie kan bij diverse aandoeningen bijna hetzelfde zijn. Daarom kan het heel lastig zijn om de juiste diagnose te stellen bij hielpijn. Door middel van echografie kan Podocentrum Alblasserwaard gelukkig heel duidelijk zien waardoor de pijn wordt veroorzaakt.

Behandelingen van aandoeningen rondom de hiel

Het is belangrijk om per aandoening de juiste therapie in te zetten en oefeningen mee te geven. Denk hierbij aan:

Daarnaast kan er shockwave therapie ingezet worden wanneer de klachten niet overgaan.

Maak een afspraak

Benieuwd wat Podocentrum Albasserwaard voor uw hielklachten kan betekenen? Klik op de onderstaande knop en maak een afspraak!

Maak een afspraak

Lees onze laatste blogberichten

Op de blog van Podocentrum Alblasserwaard blijft u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen (sport)podologie en ander voetennieuws.