Kan ik een steunzool in mijn werkschoen dragen?

Fysiek belastende beroepen kunnen veel verschillende voetklachten veroorzaken. Denk hierbij aan beroepen waarbij men veel staat, loopt, machines bedient of werkt aan een productielijn. Vaak zijn werkschoenen een vereiste bij dit soort beroepen.

Aansprakelijkheidsrisico bij werkschoenen met steunzolen

Er ontstaat een aansprakelijkheidsrisico wanneer de standaard inlegzool uit de werkschoen wordt gehaald en wordt vervangen door een eigen steunzool. In dit blogartikel leest u meer over het voorkomen van voetklachten, maar toch werkschoenen te kunnen dragen die voldoen aan de productveiligheid.

Bij fysiek belastende beroepen komen veelal de onderstaande voetklachten voor:

  • Voorvoetklachten (metatarsalgie)
  • Mortonse neuralgie (beknelde zenuw in de voorvoet)
  • Standsafwijkingen van de voet, waardoor overbelasting- en houdingsklachten ontstaan
  • Hielspoor (fasciitis plantaris)
  • Vetkamerschade

Bij deze voetklachten kan een steunzool de oplossing bieden. Echter gaat dit soms niet samen met de productveiligheid van werkschoenen. Deze schoenen zijn er in diverse uitvoeringen. Bijvoorbeeld met een beschermde neus, ondoordringbare plaat in de loopzool of een antislipzool. Daarnaast zijn werkschoenen vaak waterdicht, chemisch resistent, antistatisch of elektrisch geleidend.

Certificering van werkschoenen

Omdat werkschoenen aan specifieke eisen moeten voldoen, worden deze gekeurd door TÜV Rheinland Nederland. De werkschoen wordt dan gecertificeerd volgens de Europese NEN-EN-ISO 20345:2011 Safety (veiligheidsschoen), 20347:2012 Occupational (werkschoen) en 20346:2012 Protective (beschermschoen) normen. Wanneer de standaard inlegzool uit de schoen wordt gehaald en wordt vervangen door een eigen steunzool, dan vervalt de certificering van de werkschoen en ontstaat er een aansprakelijkheidsrisico. De inspecteur van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid voert regelmatig inspecties uit met betrekking tot de productveiligheid van werkschoenen.

Werkschoenen met steunzolen én certificering

Gelukkig bieden diverse schoenmerken een oplossing voor het aansprakelijkheidsrisico. Voorbeelden zijn EMMA, Elten, Neskrid en Atlas. Bij het aanmeten van een steunzool in een werkschoen dient uw podoloog zich te houden aan de instructies van de betreffende schoenfabrikant.

Richtlijnen voor het vervaardigen

De zool moet worden gemaakt volgens de richtlijnen van de fabrikant. Bij EMMA moet dit bijvoorbeeld een driekwart zool zijn. Er mag geen materiaal onder de neusbescherming te vinden zijn.

Registratie van afdekmateriaal

Er moet speciaal afdekmateriaal worden gebruikt bij de vervaardiging van de steunzool. Op de verpakking van dit afdekmateriaal staat een registratienummer die via emmasafetyfootwear.com wordt aangemeld. De podoloog krijgt een bevestigingsmail voor de administratie. Met een watervaste stift wordt de naam en het registratienummer onder de zool geschreven.

Werkschoenen bij Podocentrum Alblasserwaard

Werkschoenen bij Podocentrum Alblasserwaard

Wilt u werkschoenen met steunzolen én certificering? Ria Flokstra- Visser van Podocentrum Alblasserwaard heeft de cursus Beroepsschoeisel en zooltherapie gevolgd en kan u daar over informeren. Klik op de onderstaande knop en maak een afspraak.

Maak een afspraak

Lees onze laatste blogberichten

Op de blog van Podocentrum Alblasserwaard blijft u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen (sport)podologie en ander voetennieuws.