Echografie

Echografie

Echografie is bekend vanuit de zwangerschaps-diagnostiek. Deze techniek kan ook heel goed worden toegepast om de  botten, gewrichten en weke delen waaronder spieren, pezen, vetkamers, in beeld te brengen.

Wat is Echografie?

Echografie is bij de meeste mensen bekend vanuit de zwangerschaps-diagnostiek en het zichtbaar maken van het ongeboren kind. Deze techniek kan ook heel goed worden toegepast om spieren, pezen, kapsel, banden, zenuwen en bloedvaten weer te geven. Hoogfrequente geluidsgolven, welke voor het menselijk oor niet waarneembaar zijn, worden het lichaam in gezonden.

Echo’s omzetten naar beeld

Om de geluidsgolven het lichaam in te sturen, wordt een transducer rechtstreeks op de huid geplaatst. Deze transducer is ook in staat om de terugkerende echo’s te ontvangen. Echo’s ontstaan in het lichaam waar de ene structuur overgaat in een andere. Deze echo’s worden door een computer razend snel verwerkt tot een beeld op de monitor welke dan de structuren die onder de huid liggen weergeeft.

Voor wie is Echografie?

Echografisch onderzoek vergemakkelijkt en versnelt het stellen van de juiste diagnose. Daarom is echografie voor vrijwel iedere patiënt geschikt. Hieronder staan een aantal voorbeelden van gebruik van echografie in de praktijk:

Artrose van gewrichten

Met de echo is het bijvoorbeeld mogelijk om te zien of er artrose zit aan de rand van een gewricht. Als dat het geval is, kun je het bewegingsgedrag van de patiënt met dynamisch echo-onderzoek evalueren en door een gerichte compensatie(volkontaktzool) een beter beweegpatroon verschaffen, zodanig dat hij/zij geen of minder last ondervindt van de artrose.

Hielspoor

Een veelvoorkomende klacht als plantaire fasciitis (in de volksmond ook wel hielspoor genoemd) kunnen we zien waar de ontsteking zit en of er een tractiespoor (kalkspoor) aanwezig is. Er kunnen diverse ziektebeelden in het gebied rond de hiel aanwezig zijn, maar ook een breuk of luxatie in een teen of middenvoetsbeentje is op de echo te zien.

Vetkamerschade

Vetkamerschade wordt in de volksmond ook wel een doorgezakte voorvoet genoemd. Tussen de peesplaat en de huid ligt het vetkamersysteem(kussentjes) die door overbelasting (staand beroep en overgewicht) en het ouder worden lek kan raken en daardoor in dikte verminderd. Hierdoor komt er meer druk onder de bal van de voet en de hiel. Dit voelt alsof je met de botjes op straat loopt. Ook kan het voetkussen onder de voorvoet zich te ver naar voren verplaatsen. Dit geeft een dubbel-sok-gevoel. Het vetpolster verplaatst zich met het lopen richting de tenen. Daardoor ontstaat een stekend, tintelend of brandend gevoel.

Met de echo kunnen we in beeld brengen in welk stadium de vetkamerschade zich bevind.

Het lopen op blote voeten voorkomt achteruitgang van de vetkamers. Tegenwoordig zijn er blote voetenpaden en zijn er verenigingen voor blootvoets lopen.

Overige voetklachten

Insertie tendinopathieen (irritatie bij de aanhechting van de pees aan het bot) kunnen ook in beeld gebracht worden. Daarnaast is het mogelijk een Mortonse neuralgie (zenuwverdikking tussen de derde en vierde teen) in beeld te brengen, zoals hieronder te zien is:

Waarom Echografie?

Als registerpodoloog richten we ons op een zeer beperkt aandachtsgebied, namelijk alleen de gewrichten, spieren en pezen van enkels en voeten. Door die specialisatie hebben wij enorm veel kennis op dat terrein. Prettig is ook dat wij zowel het echografisch als het klinisch onderzoek nu in één hand hebben. Zo komen we veel sneller tot een gerichte behandeling.

Gecertificeerd echografist

Registerpodoloog Ria Flokstra heeft de basisopleiding MSU echografist succesvol afgerond en bezoekt geregeld congressen en bijscholingen.

Maak een afspraak

U kunt via ons online afsprakensysteem zelf een afspraak plannen in onze agenda.